Uit de bloeikalender: Magnolia

Geïnspireerd op de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen

Door July Leesberg

Gewone magnolia, Magnolia x soulangeana ‘Brozzoni’

Week 12 en 13, tweede helft van maart

De lente is begonnen. Het arboretum ontluikt. Als je met zonnig weer door het arboretum loopt ontroeren de tere bloesems tegen de blauwe luchten. Dit is het hoogtepunt van verfijning in de bloeicyclus.

Want nu bloeien de magnolia en de Japanse sierkers (Prunus serrulata), net als de parelstruiken (Exochorda), en het Chinees klokje (Forsythia). Mijn favoriete narcis ‘rent over het gras’ (Narcissus Little Witch). En in het bos staat de wonderlijke hondstand (Erythronium ‘Pagoda’) in de knop.

De heerlijk geurende Noordelijke Japanse magnolia (Magnolia kobus) is helaas over zijn hoogtepunt heen, maar nu begint de bloei van de gewone magnolia (Magnolia x soulangeana). Aan de basis zijn de bloemen diep roze, wat naar boven toe langzaam overgaat in melkwit. Als wasachtige kelken, staan de bloemen rechtop op de kale takken. De cultivar die ik kies, ‘Brozzoni’, heeft een subtiel, zoet geurtje, maar je moet wel erg goed je best doen om het te ruiken.

De bloemvorm van de magnolia is bijzonder, want er is geen onderscheid tussen kelk- en kroonbladen. Deze bloembouw komt overeen met die van de oudst bekende fossiele bloemen. Dat betekent dat verwanten van deze magnolia misschien wel tot de eerste bloeiende bomen behoorden.

Er zijn op dit moment nog twee andere geurende bezienswaardigheden de je even moet bezoeken. De eerste is Prunus ‘Pink Ballerina’, aan het pad met het bijenhotel. Een roze wolk van zoetgeurende bloemen, die gonst van de bijen. De tweede staat langs de vijver, en behoort tot de kroonjuwelen van Belmonte: de spectaculaire gele moeraslantaarn (Lysichiton americanus) bloeit. Hij bloeit met grote, gele vlammen langs de rand van devijver. Deze plant schijnt een aasgeur te hebben, om vliegen en kevers voor de bestuiving aan te trekken. Ik heb het zelf nog nooit geroken.

Route

De gewone magnolia (Magnolia x soulangeana ‘Brozzoni’) vind je door vanuit de hoofdingang over het asfaltpad naar achter te lopen. Aan het eind volg je de vork naar rechts. De boom staat bijna meteen aan je rechterhand.

Meer weten?

Je kan de Bloeikalender (€19,95) bestellen via www.debloekalender.nl/bestellen