Voorjaarsbloeier: narcissen

Zonnig geel en hagelwit. Door de hele tuin verspreid staan groepjes narcissen. Echte lentebodes, het is alsof ze met hun trompetten de lente aankondigen. Narcissen horen bij Pasen, we zetten ze graag op tafel voor een gezellige paassfeer. Voor de Vlamingen is de narcis dan ook de ‘paaslelie’ of ‘paasbloem’.

De narcissenverzameling in Belmonte is een paar jaar geleden fors uitgebreid.  De tuin kreeg duizenden narcissenbollen cadeau van VeluwePlant, een groothandel voor de professionele hovenier. Ze passen goed in de tuin, want veel narcissensoorten zijn geschikt om te verwilderen.  

Door de hele tuin heen staan verschillende narcissen. Ze zijn makkelijk herkenbaar als narcis, terwijl het toch om veel verschillende groepen narcissen gaat. Sommige groepen zijn voorzien van een naambordje. Op Belmonte.arboretumexplorer.org vind je 34 verschillende cultivars met foto. Het is leuk om tijdens een wandeling eens op de verschillen te letten. Sommige soorten ruiken ook erg lekker, steek je neus maar eens in een bloem.

Een bekende narcisgroep is de trompetnarcis. De kroon, de trompet, is minstens even lang als de omringende bloemdekbladeren.  Bij de groot- en kleinkronige narcissen is de trompet korter dan de bloemdekbladeren. Bij spleetkronige (of vlinderbloemige) narcissen steekt de trompet niet uit, maar is gespleten en ligt opengeslagen over de bloemdekblaadjes. Dubbele narcissen hebben dubbele bloemdekblaadjes en soms ook een dubbele trompet. Ze hebben vaak meer dan één bloem per stengel. Tête à tête narcissen hebben twee bloemen met korte trompetjes dicht naast elkaar op sterke steeltjes. Er zijn witte en gele varianten, ze bloeien al vroeg in het voorjaar.

De kleinste narcissoorten worden maar 10 cm hoog, de allergrootste 60 cm. Er zijn geelbloeiende narcissen, in allerlei tinten geel van goudgeel, citroengeel tot zachtgeel. Ook staan er witbloeiende en tweekleurige narcissen in het arboretum. Bij tweekleurige rassen hebben de kroon en de bloemdekbladeren verschillende kleuren. De trompet kan feloranje zijn.

Het is de moeite waard om eens speciaal oog te hebben voor de narcissencollectie in Belmonte.  Ze staan verspreid over de hele tuin. Zoek de verschillen!

Narcis