Bloeikalender Belmonte arboretum in beeld

Een Bloeikalender in Beeld voor het Belmonte Arboretum

Door July Leesberg

Het overkwam mij dat ik de bloesem van de sierappelbomen wilde gaan bekijken, maar te laat was voor dit hoogtepunt van het Belmonte Arboretum. Ik had in mijn hoofd dat de bloei in mei was, maar de bloesem is rond 10 april op zijn mooist. Het was niet zo erg dat ik laat kwam, want het volgende hoogtepunt was alweer begonnen: de rododendrons.

 

Maar ook de rest van het jaar blijft de tuin steeds weer nieuwe geheimen prijsgeven. Om die verborgen schoonheid te leren kennen begon ik regelmatig tekeningen te maken. Geïnspireerd door de plantentekeningen van Elsworth Kelly, werkte ik in alle eenvoud: zwart wit, in klare lijn.

 

Dedde Smit, directeur van de Stichting Belmonte Arboretum, wees me op de bloeikalender op de website van de museumtuin. Die geeft aan wanneer de belangrijke collecties bloemen of vruchten hebben. Ik besloot die te gaan gebruiken als leidraad voor mijn werk. In de keuze van de planten kreeg ik hulp van de beheerder van de collectie: Mirjam Lemmens-Pot.

 

Elke twee weken koos ik een plant in bloei of met vruchten. Bij het kiezen van de soort of cultivar liet ik me leiden door mijn neus. Ik vind het heerlijk om door geurende tuinen te lopen. Geur vormt een extra dimensie als je buiten loopt, net als de insecten die op de geuren afkomen en de dieren die die insecten weer eten. Zoals de vleermuizen en vogels.

 

Zo ontstond een bloeikalender in beeld, met tekeningen en verhalen. Ik werkte twee jaar aan dit project. In 2018 maakte ik de tekeningen en in 2019 schreef ik de teksten erbij en controleerde ik of het moment waarop ik de plant in de kalender plaatste klopte. Dit jaar rondde ik de laatste tekeningen en teksten af, en ik ben nu bezig het materiaal klaar te maken voor de drukker.

 

Gaandeweg kreeg ik steeds meer inzicht in de tuin en de collecties die er bewaard worden. De tuin is gespecialiseerd in de rozenfamilie. De rozenfamilie is een enorme familie die zo’n 3000 tot 4000 soorten telt. Dus niet alleen de roos valt er onder, maar ook de aardbei, de appel, de peer, de pruim, de meidoorn, de lijsterbes, de spirea, de mispel, de vuurdoorn en nog vele anderen. Van veel van deze ‘geslachten’ is een collectie in de tuin aanwezig.

 

Op geurgebied was de grootste ontdekking voor mij wel de bijzondere collectie historische rozen, die voor het koetshuis aangeplant zijn, en in juni bloeien. En visueel gezien was de periode net vóór de bloei van de sierappels voor mij een nieuw fenomeen: kerspruim, sierkers en magnolia. Schitterend roze en wit bloeiende bomen, waarvan Prunus ‘Ariake’ mijn favoriet werd. De enkelvoudige witte bloesem geurt en de bloeiende boom gonst van de bijen.

 

Met deze bloeikalender in beeld wil ik graag de geheimen van de tuin ook voor andere bezoekers ontsluiten. En helpen met timen, zodat de geïnteresseerde niet altijd nét te laat komt, zoals ik voorheen. Daarnaast hoop ik met de kalender ook bij te dragen aan het inzicht in de collecties die  deze botanische tuin beheert. Zodat de waarde van de tuin als museumtuin helderder wordt voor de wandelaar.

 

Ik ben opgeleid als tropische plantenteler aan de universiteit van Wageningen (WUR). Mijn beeldende kunstopleiding volgde ik aan Artez, Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem. Ik geef tekenlessen ‘Planten Tekenen’, die aangekondigd worden op de website Cursus Wageningen onder het tabblad ‘tekenen, schilderen en grafiek’. De volgende cursus start in Januari 2021, (https://www.cursuswageningen.nl/cursus-planten-tekenen/).

Ik hoop dat de agenda in het najaar beschikbaar zal zijn. Hij zal naar schatting rond de 20 euro gaan kosten. Om een exemplaar te bestellen kunt u zich melden tot July Leesberg, info@julyleesberg.nl onder vermelding van Bestelling Bloeikalender Belmonte Arboretum.

 

Wageningen, mei 2020

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *