Welkom op het virtuele Podium Belmonte

Dedde Smid, directeur Stichting Belmonte Arboretum

Hierbij open ik het Podium Belmonte! Op deze nieuwe pagina van de website hebben we een  een plek ingericht waar bezoekers hun creatieve uitingen, geïnspireerd door de schoonheid van de tuin, kunnen delen met een groter publiek. Aanleiding voor dit idee is de toename aan inzendingen van verhalen, gedichten, kunstzinnige foto’s en tekeningen die we de laatste tijd krijgen. Om meer  talent een podium te geven zijn alle bezoekers van het Arboretum uitgenodigd hun inspiratie uit de tuin te sturen aan podium@belmontearboretum.nl. Enige voorwaarde is dat het creatieve talent van de inzender erin te herkennen is.

Afgelaste evenementen
Nu door de crisis veel musea en theaters gesloten zijn en evenementen zijn afgelast, is er weinig ruimte om te genieten van cultuur. Als museumtuin hebben we het geluk dat de poorten nog wel open zijn, zodat het publiek in deze rustige tijden nog wel kan genieten van de natuur. Wij betreuren het wel dat veel evenementen die het Arboretum als podium gebruiken zijn afgelast. Zo gaat bijvoorbeeld de viering rond 5 mei helaas niet door, evenals de toneeluitvoeringen van de Wageningse Studenten Toneelvereniging. Ook is het niet meer toegestaan om in groepen samen te komen in de tuin, vanwege de 1,5 meter regel. Om Wageningers toch een plek te bieden, is het
Podium Belmonte gecreëerd. Wij hopen hiermee de verbinding met elkaar en de natuur op een creatieve manier te stimuleren.

Ruimte voor creative verbinding
Sinds de lock down is er een toename in interactie zichtbaar op onze
facebookpagina. Met als hoogtepunt de commotie rond de ‘zogenaamde’ wolf. Op dit bericht volgende een inzending van het grappig sprookje Blauwkapje, waarin aan de wolf en de blauwe boshyacinten en vergeet-me-nietjes wordt gerefereerd. Dit sprookje is gedeeld op de facebookpagina, wat weer resulteerde in de inzending van een nieuw verhaal. Bezoekers delen wel vaker verhalen, tekeningen of foto’s die zij gemaakt hebben in de tuin. Niet altijd is daar ruimte voor op onze facebookpagina. Maar nu zien wij dat dit een manier kan zijn om de verbinding met Arboretum-vrienden en onderling te vergroten. We hebben daarom de website aangepast om ruimte te geven aan alle soorten content, zoals ook langere verhalen. De samenvatting plus link wordt dan gedeeld via de facebookpagina.

Donateurs
Alle bijdragen zijn welkom. Niet alleen creatieve uitingen geïnspireerd door de tuin, maar ook financiële bijdragen kunnen wij nu goed gebruiken. Met het wegvallen van alle publieke en zakelijke evenementen valt een groot deel van de gelden weg die nodig zijn om de tuin te onderhouden. Wij leven mee met alle organisaties die getroffen worden door de maatregelen rond deze crisis. Met dit initiatief hopen wij op een ludieke manier de betrokkenheid van alle Wageningers met elkaar en de tuin te vergroten. #samensterk

Link naar de donateurspagina die door onze sponsor WUR wordt gefaciliteerd.