Weinig stormschade in de tuin

Storm Ciara heeft weinig schade veroorzaakt in de tuin. Een dikke tak van een esdoorn brak af en een kardinaalsmuts sneuvelde.

De esdoorn was extra gevoelig voor de harde wind, aan de stam zitten meerdere toppen, takken die niet zijwaarts groeien (omdat de boom te dicht op z’n buren staat) maar omhoog naar het licht. De aanhechting aan de stam wordt te zwak als de tak zwaar wordt. Dit heet een ‘plakoksel’. Het uitbreken kan ook spontaan gebeuren.

Omdat in de tuin de veiligheid van de bezoekers altijd voorop staat, wordt periodiek door een specialist geïnventariseerd of er bomen zijn die een risico voor de bezoeker vormen.

In week 9, de laatste week van februari, wordt met een hoogwerker groot boomonderhoud uitgevoerd. Dode takken en gevaarlijke zware takken worden weggehaald. Ook takken die boven de wandelpaden hangen worden gekapt. We rekenen de komende lenteweken op veel bezoekers!

Hovenier Jaap Pasman en enkele vrijwilligers ruimen de stam van de esdoorn op die afbrak in de storm. De nieuwe hakselaar komt al meteen goed van pas.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *