Vier soorten spechten te zien in Belmonte!

door Eric Minke, vogelwerkgroep Wageningen

Het Belmonte arboretum is een oud park met een groot bestand aan oude bomen. Hier vinden spechten veel holen om in te broeden. Enkele leden van de vogelwerkgroep Wageningen inventariseren jaarlijks van maart tot begin juni om de tien dagen het park op broedvogels. In de afgelopen 25 jaar heeft het inventariseren met zekerheid drie soorten spechten als broedvogels opgeleverd voor het Belmonte arboretum, namelijk de Groene specht, de Grote bonte specht en de Kleine bonte specht. De Groene specht is karakteristiek met z’n groene verenkleed en de luide, lachende roep. Ook dit jaar kan deze soort aan de lijst broedvogels toegevoegd worden.

De Grote bonte specht is onze algemeenste spechtensoort. Dit jaar zullen waarschijnlijk drie paartjes van deze soort in het park broeden. Kenmerkend is het zwart-witte en rode verenkleed. De Middelste bonte specht en de Kleine bonte specht zijn ook zwart-wit en rood gekleurd. De Middelste bonte specht werd dit jaar voor het eerst in het park waargenomen, maar broedt in het aangrenzende bos van de Wageningse Berg. Deze soort onderscheidt zich van de Grote bonte specht door de geheel rode kruin. De Kleine bonte specht is veel kleiner (ter grootte van een mus) dan de Grote bonte specht en Middelste bonte specht.

De grote bonte specht hakt zelf een nestholte uit in bomen, maar broedt ook wel in nestkasten. Op de bodem van de nestholte op het kale hout worden in april – mei drie tot zeven witte eitjes gelegd. In de tweede helft van mei tot begin juni zijn dikwijls de luid bedelende jongen te horen vanuit de nestholte. Het geluid is een luid vie-vie-vie of een ingetogen wat zoemend geluid. Het luide vie-vie-vie zwelt vooral aan als de ouders met voer komen aanvliegen. Indien u langs een oude boom loopt en dit geluid waarneemt dan is de kans groot dat u het nest van de Grote bonte specht ontdekt heeft. In het bosgedeelte met oude eiken zijn op dit moment de bedelende jongen te horen. Een territorium van deze soort is op deze manier goed vast te stellen. Als de ouders met voer komen aanvliegen, dan steken de jongen dikwijls hun kopjes uit de nestholte. De jongen hebben een geheel rode kruin wat dan goed is waar te nemen.

Kleine bonte specht

Grote bonte specht

Middelste bonte specht

Groene specht

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *