Nieuwelingen uit eigen kweek(tuin)

René Siemens

Donderdag 7 oktober hebben vrijwilligers de eerste  jonge bomen vanuit de eigen kweektuin overgeplaatst naar de ‘grote tuin’ van het arboretum.

Er staan nog 18 bomen klaar die de komende weken onder andere de kerncollectie van de rozenfamilie (Rosaceae) in het Belmonte Arboretum gaan versterken. Hiervan zijn er inmiddels twee aan de oostzijde van de Rododendrontuin aangeplant. Alniaria folgneri deze lijsterbessoort heette tot voor kort Sorbus folgneri, de soort groeit van nature in China. In Belmonte is de cultivar ‘Emiel’ aangeplant, die in 2012 de Award of Garden Merit van de Royal Horticultural Society (RHS) heeft ontvangen. Het is een rijkbloeiende boom die tijdens de bloei zowel bijen als vlinders aantrekt. Deze kleine boom heeft groene bladeren die aan de onderzijde mooi zilvergrijs behaard zijn en in het najaar verkleuren naar prachtige roodoranje. Een andere lijsterbesachtige is eveneens aangeplant: Chamaemespilus alpina afkomstig uit de bergstreken van zuidelijk Europa. Deze langzaam groeiende en compacte struik zal hier maximaal 2,5 meter hoog worden, heeft enkelvoudige glanzende bladeren, roze bloemschermen en opvallende scharlakenrode vruchten.

Andere bomen die dit najaar ook nog worden aangeplant zijn eveneens een welkome aanvulling op bestaande collectie, namelijk: een Colchische esdoorn, een Grootbloemige kornoelje, een Boomhazelaar en een roodbladige Gleditsia. Met de aanplant van 20 nieuwe bomen worden dit najaar diverse open plekken opgevuld. De komende jaren streven we ernaar om in de collectieopbouw, het accent op meer klimaat adaptieve soorten te leggen.