Naar de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen

Hamamelis mollis, zachte toverhazelaar

 

Door July Leesberg

Toverhazelaar

Week 52 en week 1, van eind december tot in januari

In mijn herinnering bloeide de toverhazelaar altijd in februari, maar in het jaar dat ik de Bloeikalender schreef, stond hij met kerstmis al in bloei. Uitzonderlijk? Het is in ieder geval duidelijk dat de bloeiperiode flink naar voren schoof. Daarom voor de maand januari: de toverhazelaar.

Mijn favoriete toverhazelaar heet Hamamelis mollis, zachte toverhazelaar. Hij staat achter de hoge rododendrons in de heidetuin. Het is de vrolijkste van de toverhazelaars die ik ken.

De kleine bloemetjes van de Hamamelis zitten in kluwens bij elkaar. Bij veel rassen hangen de bloemgroepjes een beetje droevig naar beneden, maar bij deze wilde soort staan ze fier overeind. De individuele bloemetjes zijn bruinrood in het hart, en de kroonblaadjes wapperen als goudgele vaantjes naar alle kanten uit. Waardoor de bloemkluwens een soort gele pomponnetjes lijken.

Maar het meest opmerkelijke is toch de geur. De bloeiende zachte toverhazelaar kan je op grote afstand al ruiken. De plotselinge waarneming van deze lentegeur, in de verder nog kale omgeving, is een betoverende ervaring. Zou daar de naam ‘toverhazelaar’ vandaan komen? Ik ga er later nog eens langs en kan dan beter woorden geven aan wat ik ruik: Zwitsal babyzeep en viooltjes.

Vlak bij het bijenhotel is een grote groep bijzondere toverhazelaars bij elkaar geplant. Van een afstandje bezien vormen deze middelgrote bomen een grote oranjeachtige vlam in de verder nog kale omgeving. Het zijn roestbruin, en dieprood bloeiende toverhazelaars, met sprookjesachtige namen zoals: ‘Feuerzauber’, ‘Ruby Glow’ en ‘Jelena’. Prachtig om te zien, maar geuren doen ze nauwelijks.

Route

Om de zachte toverhazelaar te zien en te ruiken, kies je vanuit de hoofdingang het klinkerpad links. Op de eerste kruising zie je de groep bruine en rode toverhazelaars aan je rechterhand. Maar je neemt het pad aan je linkerhand. Meteen na het tweede zijpaadje rechts, juist voorbij het moerasje, torent de zachte toverhazelaar rechts boven de rhododendrons uit. Ruik je het? Hoe zou jij de geur omschrijven?

Meer weten?

Je kan de Bloeikalender (€19,95) bestellen via www.debloekalender.nl/bestellen

De Bloeikalender is te koop bij Kniphorst en Luucx in Wageningen, bij Novita, Bennekom, en op dinsdagen in het kantoor van het Belmonte Arboretum.

Bloeikalender-kerstactie voor Belmonte: https://www.debloeikalender.nl/belmonte/actie/

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *