Museumperikelen

Wie Belmonte Arboretum binnenwandelt, komt een museum binnen. De museumcollectie van Belmonte bestaat uit bijna 10.000 verschillende bomen en struiken. Deze verzameling begon in 1953 toen het Belmonte Arboretum aangelegd werd als botanische tuin van de universiteit. In 2012 nam de Stichting Belmonte Arboretum de zorg voor het arboretum over en continueert het wetenschappelijke beheer.

Bij iedere boom of struik in de tuin staat een informatiebordje voor de bezoeker met daarop de wetenschappelijke naam en een uniek nummer waarmee de boom of struik is opgenomen in de database. De collectiebeheerder van het arboretum werkt met een database waarin alle bomen en struiken opgenomen zijn met informatie over hun herkomst en geschiedenis en de plek waar zij in de tuin te vinden zijn.

10.000 informatiebordjes in standhouden in een tuin, in weer en wind, blijkt een hele uitdaging te zijn. Tot een paar jaar geleden waren de informatiebordjes van kunststof. Dit materiaal breekt door temperatuurswisseling of door bijvoorbeeld een tik van de zitmaaier. Gevolg is dat er altijd een aantal van de informatiebordjes kapot is en dat er voortdurend bordjes vervangen moeten worden. Om schade te voorkomen maaien vrijwilligers nu met de kantenmaaier om de kwetsbare bordjes heen.

Omdat de schade aan de bordjes een grote kostenpost vormt, is de overstap gemaakt naar informatiebordjes van betere kwaliteit, gemaakt van gesublimeerd aluminium. De bordjes zijn sterker, weersbestendig, krasbestendig en goed leesbaar.

De informatie op het nieuwe type bordjes is iets aangepast. Naast de wetenschappelijke naam staat nu ook de Nederlandse naam vermeld (als deze er is) en een QR code. Het scannen van de QR code vereist wel wat lenigheid, de bordjes staan – in tegenstelling tot een gewoon museum – niet op ooghoogte maar juist laag bij de grond.

Het is de bedoeling dat alle oude kunststof informatiebordjes vervangen gaan worden. Dat gebeurt vak voor vak en is een meerjarenproject vanwege de kosten die eraan verbonden zijn. De nieuwe bordjes staan al in de vakken met rozen en bij een deel van de rododendrons. Hier kan de bezoeker als de struik niet in boei staat, met de QR scan een foto ophalen van de bloeiende struik.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *