Met de Bloeikalender de tuin in

Uit de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum

De Bloeikalender van Belmonte Arboretum, getekend en geschreven door July Leesberg, geeft iedere maand twee leuke tips om eens gericht op zoek te gaan in het arboretum naar planten die op dat moment opvallen door geur of kleur.

Klimop

Week 44 en 45, begin november

Klimop (Hedera helix) is een onopvallende plant. Maar voor insecten is hij juist erg belangrijk, omdat hij in het najaar bloeit, als er verder weinig andere bloeiende planten zijn. De insecten helpen de klimop weer met de bestuiving. Als de klimop zijn gang kan gaan, vormt hij dikke hagen, waar vogels graag in nestelen.

De bloemetjes van de klimop zijn klein en groen. Ze hebben een dikke schijf, die tijdens de bloei vol honing loopt en glanzend wordt. Na de bevruchting ontstaan bessen, die in de winter groen blijven en pas in het volgende voorjaar zwart afrijpen. Ze zijn dan belangrijk voor vogels, omdat er op dat moment in het jaar bijna geen andere bessen te vinden zijn. Klimop helpt de dieren de winter door.

Van de gewone klimop (Hedera helix) vind je bloeiende takken langs de randen van het arboretum, vooral in de bomen langs de stuwwal.

Er is een verzameling bijzondere klimopplanten in het Belmonte Arboretum. Om die te zien kies je het tweede pad links vanaf de hoofdingang. Voorbij het bosje bedekken de struiken de grond aan je rechterhand. Het veldje loopt door tot aan de grote zomerlinde (Tilia Platyphyllos ‘Paul Kruger’).

Je kan de Bloeikalender (€19,95) bestellen via www.debloeikalender.nl/bestellen

De Bloeikalender is te koop bij Kniphorst, Wageningen, en bij Novita, Bennekom.

Speciale Bloeikalender-actie voor Belmonte: https://www.debloeikalender.nl/belmonte/actie/

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *