Mahonia

Geïnspireerd op de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen

Door July Leesberg

Mahonia

Week 8 en 9, tweede helft van februari

Dit was een moeilijk moment in het maakproces van de bloeikalender. Want in deze periode schreeuwen de narcissen om aandacht. Narcissen zijn de feestelijke voorboden van de lente, met hun sprekende kleuren en hun vrolijke vorm. Alsof ze met hun trompetten het voorjaar willen rondbazuinen. Ze geuren subtiel, de latere cultivars soms wat sterker.

Toch viel mijn keuze voor deze periode op een andere plant. Een onopvallende struik, die mijn hart veroverde vanwege zijn geur. Mahonia, iedereen kent hem, maar niemand heeft hem gezien. Totdat je de geur ontdekt.

Mahonia is een taaie heester, die veel in openbaar groen wordt toegepast. Een gemakkelijkere plant kan je je niet voorstellen: weinig bodemeisen, wintergroen, hij doet het goed onder bomen en blijft erg lang bloeien. Perfect voor de publieke ruimte dus, en nogal saai.

Maar als de struik begint te bloeien vergeef je hem dat op slag: de vroeg in het voorjaar bloeiende helgele bloemtrossen verspreiden een verassend frisse en zoete geur. Ruik ik viooltjes? Je vangt er een flard van op en ervaart de lente.

In Belmonte zijn verschillende mahonia-soorten te vinden. Als je ze wil bezoeken, volg dan de routebeschrijving hier onder. De gewone mahonia is een nietig struikje dat een eindje van het pad af staat, onder de bomen. Maar steek even je neus in de bloemen, dan snap je wat ik bedoel.

Als je daarna nog even langs het pad doorloopt, en de kromming naar rechts volgt, dan zie je net voor de kruising aan je rechterhand een grote groep schitterende narcissen staan. Ze hebben de toepasselijke cultivarnaam ‘February Gold’ meegekregen. Ranke narcissen die vroeg en lang bloeien. Geuren ze? Overal, door de het hele arboretum heen, zijn nu narcissen te zien. Maak nog even een rondje.

Route

Om de mahonia-soorten te bekijken, kies je vanuit de hoofdingang het klinkerpad meteen links. Loop langs het Koetshuis, door het bos, en sla rechtsaf zodra je het bos verlaat. Laat het bospaadje dat je passeert rechts liggen. Even later zie je aan je rechterhand een groepje groene, stekelige mahoniestruiken staan. De gewone mahonia (Mahonia aquifolium) staat een eindje van het pad af, wat dieper het bos in. Ga echt even ruiken, het is de moeite waard.