Japanse esdoorn

Week 41, oktober

Geïnspireerd op de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen

Door July Leesberg

Nu zet het nieuwe seizoen in met het herfstconcert. Zachtjes zwelt de eerste viool aan, de esdoornfamilie strijkt de opmaat naar haar virtuoze symfonie van kleuren: groen, geel, oranje, rood en brons. De suikeresdoorn (Acer saccharum) is er altijd vroeg bij, en toont zijn felgeel en oranje blad. De esdoorn ernaast, de Acer rubrum ‘Schlesingeri’, begint in de top dieprood te kleuren.

De Japanse esdoorn die ik koos voor de tekening, heet Acer palmatum ‘Nicholsonii’. Volgens de tuinman is hij het hele groeiseizoen prachtig. In april tooit de struik zich in bronsgroen blad. Onder de blaadjes steken trossen donkerrode bloempjes uit, die weldra in knalrode vruchtjes veranderen. Het kleurcontrast tussen bronsgroen en intens rood is van grote schoonheid. De bladeren worden na verloop van tijd heldergroen, de bladpunten rood. De vruchtjes zijn inmiddels naar donkerrood verkleurd. Ze blijven de hele zomer in de struik hangen. Ook nu is de kleurcombinatie van blad en vruchtjes bijzonder fraai. Eind augustus lijkt het blad even een beetje te verbleken. De vruchtjes zijn groter geworden en ze steken opnieuw opvallend rood af tegen de nu gedempte bladkleur. Daarna wordt het blad rood tot roestbruin, om uiteindelijk begin november in dieprood en bruin op de grond te vallen. Een boom om in de gaten te houden.

 

Route

Om nu van de herfstkleuren te kunnen genieten, loop je bij de hoofdingang meteen rechts het grasveld op. Je volt de rand van het gazon, evenwijdig aan de Generaal Foulkesweg, richting Holleweg (west). Tussen de sierappelbomen door. Op verste de hoek tref je de eerste esdoorns aan, met dieprood blad. Vervolgens volg je de buitenrand van het grasveld naar achteren toe (richting Rijn, zuid). Langs de hele route naar achteren kom je geleidelijk aan kleurende esdoorns tegen.

Wanneer je op deze route het eerste dwarspad kruist, tref je aan je rechterhand de boom van de tekening: Acer palmatum ‘Nicholsonii’. De haag die normaal om de boom heen staat is nu zorgvuldig verwijderd en je kunt de boomvorm prachtig zien.

Meer weten?

Wil je de Japanse esdoorn opzoeken in de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen, dan kan je de kalender (€19,95) bestellen via www.debloekalender.nl/bestellen. De Bloeikalender is te koop bij Kniphorst, Luucx, de Casteelse Poort en het Depot in Wageningen. In Bennekom bij Novita. Op dinsdagen ook bij het kantoor van het Belmonte Arboretum. Het boek is ook beschikbaar in de bibliotheek van Wageningen.

 

Bloeikalender in foto’s:

Hetty Kroese volgt de hele Bloeikalender met haar camera. Mocht je willen zien hoe de planten uit de bloeikalender zich voor haar camera ontvouwen, dan kan je haar werk vinden via deze link: https://photos.app.goo.gl/BGpKhU1WxVVMjrb39.