Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tuin als Lab

1 oktober 2017 van 13:00 - 17:00

De ‘Tuin als Lab’ in het Belmonte Arboretum te Wageningen

 

Kunst en wetenschap in het kader van verwondering over planten

Vanaf 14 september tot en met 31 oktober presenteren de 25 botanische tuinen van Nederland een nieuw do it yourself project: Tuin als Lab.

Ook het Belmonte Arboretum doet mee en wel op 30 september en 1 oktober van 13:00 tot 17:00 uur. Bezoekers (van 8 tot 100 jaar oud) kunnen zelf proefjes doen om te zien hoe planten communiceren, bewegen, reageren en überhaupt veel meer doen, dan met onze zintuigen is waar te nemen. Tuin als Lab in het Belmonte Arboretum wordt gecompleteerd door een jonge kunstenares die in opdracht werk heeft gemaakt dat de verwondering over plantencommunicatie verder zal opwekken.

Do it Yourself

In samenwerking met Waag Society ontwikkelden de 25 tuinen een aantal instructables. Hiermee kunnen bezoekers zelf bekijken hoe planten reageren op licht, hoe de samenstelling van de aarde hun groei beïnvloedt, of hoe de vorm van een zaadje iets vertelt over de manier waarop de plant zijn zaad verspreidt. Iedereen kan meedoen, en er is weinig tot niks voor nodig om de proefjes uit te voeren. De instructables zijn te krijgen in elke botanische tuin, en zijn te downloaden op www.botanischetuinen.nl/tuinalslab/. In het Belmonte kan je een vijftal proefjes/opdrachten uitvoeren of meenemen en thuis uitvoeren. In een kleine kas kunnen bezoekers de Do-it-yourself-proefjes doen, en zijn er verschillende extra proeven die bezoekers kennis laten maken met de bijzondere wereld van planten.

Vijf kunstwerken on tour

Tijdens Tuin als Lab exposeren vijf jonge kunstenaars van de Koninklijke academie voor beeldende kunsten in Den Haag (KabK). Zij hebben communicatie bij als uitgangpunt genomen om vijf werken te maken die de verbeelding zullen prikkelen. In  Wageningen komt Sunna Svararsdottir op bezoek met:

Sóley – Vanuit een stoel bekeken

Sól betekent zon en ey betekent eiland. Op deze hoge stoel bevind je je op een eiland gericht op de zon, en dus in de wereld van de plant die je voor je ziet. Verstopt in de leuning van de stoel vind je bovendien een boekje met het verhaal van de plant waarnaar je kijkt. Lees wat de plant je te vertellen heeft, zie wat de plant ziet en ervaar hoe het is om plant te zijn.

Sunna Svararsdottir is geboren en opgegroeid in IJsland. Met haar werk wil ze de toeschouwer uitnodigen zich in te leven in een bepaalde situatie.

Gegevens

Datum:
1 oktober 2017
Tijd:
13:00 - 17:00
Site:
https://www.botanischetuinen.nl/tuinalslab/

Locatie

Belmonte Arboretum, tuin
Generaal Foulkesweg 94-A
Wageningen, 6602 GP Nederland
+ Google Maps
Site:
www.belmontearboretum.nl