Wat valt er nu te zien?  

In het Belmonte Arboretum valt veel te zien en te beleven. In deze vaste rubriek besteden we zowel aandacht aan de plantencollecties, als aan de andere (wilde) planten of dieren die in onze tuin te zien zijn. Veel van wat er in de tuin te zien is, wordt in een database vastgelegd. Waarom? Zodat je kunt zien hoe de tuin en alles wat daar groeit en bloeit zich ontwikkelt. 

Belmonte.arboretumexplorer.org

Belmonte Arboretum beheert een gedocumenteerde collectie van bijna 10.000 levende planten. Met een smartphone kun je ze allemaal gemakkelijk vinden (https://belmonte.arboretumexplorer.org ). Ook als je wilt weten of een bepaalde plant in het arboretum voorkomt, dan kun je dat hier opzoeken.

Je kunt de wetenschappelijke naam of de volksnaam intypen van de plant die je zoekt. Vervolgens krijg je dan informatie over de plant en wordt ook de locatie van de plant aangegeven. Je hebt daarvoor wel 3G of 4G nodig. Er is geen WiFi aanwezig.

Planten die deel uitmaken van de collectie zijn voorzien van een informatiebordje met daarop de wetenschappelijke naam en de Nederlandse naam. Daarnaast vind je op de nieuwste bordjes ook een QR-code. Als je deze code scant, dan kom je terecht in onze database met alle planten, bomen en struiken. Je vindt er foto’s en bijzonderheden over de plant. De gehele rozencollectie is inmiddels voorzien van bordjes met QR-code. Zo kun je zelfs in de winter zien hoe een roos in de zomer bloeit.

Waarnemingen in Belmonte

De site Waarneming.nl is het grootste natuurplatform van Nederland en België. Iedereen kan via internet natuurwaarnemingen opslaan en delen. Dankzij de bezoekers die hun waarnemingen in Belmonte op dit platform opslaan, ontstaat er een mooi overzicht van wat er in Belmonte nog meer te zien is aan flora en fauna. Doe ook mee en maak onze diversiteit zichtbaar….

Belmonte Arboretum is op deze site een aparte locatie. In het voorjaar zullen er weer vlinders, bijen, slakken, insecten en reptielen te zien zijn en natuurlijk ook wilde planten. De precieze naam van een waarneming hoeft u niet te weten. Maak een goede foto van de waarneming, upload de foto op de site en binnen een seconde verschijnt de determinatie. Zie de uitleg bij de Snelstart Gids op Waarneming.nl.

In februari zagen onze bezoekers in Belmonte vooral vogels. Het meest gemeld – omdat ze bijzonder zijn – werden de middelste bonte specht, grote bonte specht, goudvinken, putters, kepen en koperwieken. Maar ook de zanglijster, grote lijster, goudhaan en boomklever werden waargenomen.

De onderstaande fotoserie is gemaakt door Mart Spijker.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *