Boerenkrokus

Geïnspireerd op de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen

27 januari 2021

Door July Leesberg

Boerenkrokus  

  • Week 4 en 5, eind januari, begin februari

Vandaag bloeien in mijn eigen tuin de winterakonieten. Zij openen hun goudglanzende bloemkroontjes naar de zon. In de NRC las ik dat deze akonieten tot de bloemen behoren die een eigen temperatuurregelingssysteem hebben. De bloemen kunnen een paar graden warmer worden dan de omgeving. Mijn kleine nichtjes krijgen er elk een van, om te tekenen. Ze ontdekken dat ze heel lekker naar honing ruiken!

De lila en paarse ‘vuurpijlen’ van de boerenkrokus schieten ook weer boven de grond uit. Het is nog maar nauwelijks een maandje winter maar met de bloei van de boerenkrokus voor mij is de lente begonnen.

Deze tere lila krokus boeit me mateloos. Hij bloeit vroeger dan de gewone krokus, en is lichtgrijs is als hij boven de grond komt. De bloemsteel is zo licht van kleur dat hij doorschijnend lijkt. De steel loopt naadloos door in de bloemdekbladen die samen een gesloten bloemknop vormen. Deze knop is grijzig van kleur, met een zweem van lila. Waar komt dat lila vandaan? Zodra het bloempje maar een beetje zon opvangt, springt het open. En tot mijn verrassing blijken er dan tussen de buitenste drie grijze bloemdekblaadjes drie lila bloemdekblaadjes te zitten. Heel subtiel. Aan de binnenkant zijn alle zes de blaadjes langs de bovenrand lila, naar het hart toe steeds lichter, eindigend in helder wit, de kleur van de steel. Wát een ontwerp.

Deze bloemen zijn ook heel gevoelig voor warmte. Ook zij haalden het NRC-artikel, vanwege hun bijzondere systeem voor warmteregulatie. Ik nam een krokusje uit mijn tuin mee naar het atelier. Binnen een minuut begint de bloemknop zich te openen. Een paar minuten later is de hele bloem wijd opengesperd. Om hem in de knop te kunnen tekenen moet ik dus naar buiten, de kou in. Ik kleed me dik aan, en moet eraan geloven. Tot groot plezier van mijn collega’s.

Route

Wil je de boerenkrokus zien? Neem dan vanaf de hoofdingang het tweede pad aan je linkerhand, en loop door tot de eerste kruising. Nog voor je die kruising over bent, zie je een grote groep lila krokussen aan je linkerhand in het grasveld staan.

Meer weten?

Je kan de Bloeikalender (€19,95) bestellen via www.debloekalender.nl/bestellen

De Bloeikalender is te koop bij Kniphorst en Luucx in Wageningen, en bij Novita, Bennekom.

Speciale Bloeikalender-actie voor Belmonte: https://www.debloeikalender.nl/belmonte/actie/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *