Bloeikalender, tweede helft augustus

Geïnspireerd op de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen

Door July Leesberg

 

Lijsterbes, altheastruik en late clethra     Week 33, tweede helft van augustus

Zoetjesaan beginnen de vruchten te kleuren. In de bloeikalender koos ik voor deze week een lijsterbes. De gekozen cultivar heeft bijzondere bessen: niet oranje, maar geel met een roze blosje: Sorbus x arnoldiana ‘Chamois Glowing Pink’. Ik ben toch wel teleurgesteld als ik ontdek dat de gele bessen dit jaar niet die fraaie roze gloed hebben, maar kleine rode vlekjes. Misschien om dat het dit jaar beduidend meer regende dan in de jaren dat ik aan de kalender werkte? Mogelijk gedijt de boom minder in vochtige klimaten.

In het overvloedige nazomergroen is toch nog kleur te bekennen: de altheastruik bloeit (Hibiscus syriacus). Atheastruiken hebben opvallende bloemen: ze zijn groot en doen exotisch aan, roze, paars, blauw of wit. Typerend voor deze plant is dat de stamper en meeldraden ingeplant staan op een gemeenschappelijke zuil, die recht uit het hart van de bloem naar voren steekt. De mooiste cultivar vind ik de ‘Oiseau Bleu’. Deze cultivar heeft paarsblauwe, enkele bloemen, en een stralend, paarsrood hart waaruit een wit zuiltje oprijst.

Maar voor je neus moet je bij de late clethra zijn: Clethra alnifolia. Deze clethra bloeit met witte en roze trosjes die recht omhoog staan, een soort kaarsjes. De bloemetjes ruiken zoet en kruidig, als seringen, en om de struiken heen gonst het van de bijen. Ik vind vooral de cultivars met de zachtroze knoppen vertederend mooi. Clethra is echt een ontdekking, ik begrijp niet dat deze struiken me niet eerder opvielen.

Route

Voor altheastruiken hoef je niet ver te lopen. Links van de hoofdingang, ter hoogte van het woonhuis, staan aan de linkerkant van het klinkerpad een paar flinke gevuld-bloemige struiken. En aan de rechterkant, in de tuin van het woonhuis, staat een boomvormige enkelbloemige cultivar (Hibiscus syriacus ‘Red heart’).

Voor de lijsterbes loop je door en gaat op de eerste kruising links, naar de heidetuin. De lijsterbes Sorbus x arnoldiana ‘Chamois Glowing Pink’ staat halverwege de heidetuin tegen het hek langs de Generaal Foulkesweg. Je herkent de boom aan trossen met lichtgekleurde bessen.

Loop voor de late clethra nog even door op dit pad. Er is een mooie groep met verschillende cultivars aangeplant op de laatste hoek, aan de kant van de watertoren. Je kunt helemaal om de groep heen lopen. Een feestje met al die insecten.

 

Meer weten?

Wil je de altheastruik, de lijsterbes, of de late clethra opzoeken in de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen, dan kan je de kalender (€19,95) bestellen via www.debloekalender.nl/bestellen. De Bloeikalender is te koop bij Kniphorst en Luucx in Wageningen, en bij Novita, Bennekom. Op dinsdagen ook bij het kantoor van het Belmonte Arboretum.

Het boek is ook beschikbaar in de bibliotheek van Wageningen.

 

Bloeikalender in foto’s:

Hetty Kroese volgt de hele Bloeikalender met haar camera. Mocht je willen zien hoe bepaalde planten zich voor haar camera ontvouwen, dan kan je haar werk vinden via deze link: https://photos.app.goo.gl/BGpKhU1WxVVMjrb39.