Japanse clethra, Clethra barbinervis July Leesberg

Bloeikalender: Clethra en Catalpa

Geïnspireerd op de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen

Door July Leesberg

Week 28 en 29, half juli

Trompetboom, Catalpa x erubescens ©july leesberg

De natuur loopt nog steeds wat achter bij de jaren waarin ik de kalender maakte. Als je nu iets moois wil zien moet je de bloeiende trompetboom gaan bekijken. Deze Catalpa x erubescens staat voor half juni in de kalender, een maand eerder dan dit jaar dus. De boom is zo groot en zo mooi, dat het wel een bloeiend kasteel lijkt. Nu ik tegen de avond onder deze schitterende reus door loop, word ik een lichte geur van seringen gewaar, fijn en subtiel. Heel anders dan toen ik een jaar geleden op een zonnige ochtend onder de boom stond. Ik tekende op dat de geur herinneringen opriep aan ‘liggen in het gras, met walstro, haagwinde, viooltjes en zeepkruid’. De witte bloempluimen zien er feestelijk uit, met grote klokvormige bloemen die uitlopen in prachtig glanzende bolvormige knoppen, dieppaars van kleur. De bruine peulen van vorig jaar steken parmantig onder het lichte groen van het grote blad uit. Misschien ritselen de droge peulen wel in de wind, om samen met de trompetten heimelijk muziek te kunnen maken.

Op uitbarsten staat vandaag ook de minder bekende Japanse clethra. Toch even langsgaan, want de zoete, mysterieuze geur van deze bloeiende struik is de moeite van een bezoek waard. Al was het alleen maar om de nijvere bijen om de plant heen te zien zwermen. Clethra is een ontdekking voor de tuin, want op dit moment van het jaar, nu het meeste wel is uitgebloeid, kan clethra je met haar uitbundige bloei verrassen. Eerst deze vroege Clethra barbinervis, en een paar weken later de al net zo lekker geurende cultivars van de Clethra alnifolia.

Route

Voor de Japanse clethra neem je vanaf de hoofdingang het klinkerpad links. Na de gebouwen weer links de heidetuin in. Net na het moerasje zie je rechts een hoge donkere struik met witte hangende bloeiwijzen, de Clethra barbinervis. Voor de trompetboom loop je gewoon door tot de volgende hoek, waar je rechtsaf slaat (vóór het grasveld). Je vindt deze reuzenboom op de eerste grote kruising, aan je linkerhand.

Meer weten?

Wil je de clethra of de trompetboom opzoeken in de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen, dan kan je de kalender (€19,95) bestellen via www.debloekalender.nl/bestellen. Het boek is ook beschikbaar in de bibliotheek van Wageningen.

 

 

De Bloeikalender is te koop bij Kniphorst en Luucx in Wageningen, en bij Novita, Bennekom. Op dinsdagen ook bij het kantoor van het Belmonte Arboretum.